Vi väljer: 5 mattrender från pandemitiden
Tiden av isolering och stängda krogar känns redan avlägsen. Men i många månader fick en farsot oss att stanna nära spisen. Våra försök att både förnya oss och söka trygghet lämnade spår i matlagningen.
// Kollage. Foto: Otto Norin/Mariana Ibanez/Jeff Vanderspank.
Lyssna på artikeln
Tiden av isolering och stängda krogar känns redan avlägsen. Men i många månader fick en farsot oss att stanna nära spisen. Våra försök att både förnya oss och söka trygghet lämnade spår i matlagningen.
1. Bananbrödet
När skiten träffar fläkten drar vi oss tillbaka till köket, det är gammal sanning, och under pandemin hittade vi alltid ett gäng övermogna bananer på köksbänken som var kvar efter den senaste bunkrings-räden. Tur då att amerikanerna har bananbröd i sitt trygghets-DNA och pumpade ut tusentals bilder på sociala medier till oss att inspireras av. Tur också att bananbröd är så otroligt lätt att göra för någon som inte har bakat under de senaste hundra åren, och att de blir rätt vackra. Bara att ta en bild och skicka ut direkt till den digitala kretsen. Dessutom kändes det rätt bra att lilla jag kan förvandla ett gäng ruttna bananer till något riktigt gott, då kanske allt annat också ordnar sig…
2. Dalgona-kaffe
En uppdatering av kaffet piggar väl upp? Så tänkte vi när vi plötsligt övergav vår dagliga kanna bryggkaffe för den nya hajpen österifrån: dalgona-kaffet. En svalkande kaffedryck med härlig krämig konsistens. Behövdes bara snabbkaffe, socker och hett vatten plus is och kall mjölk för att åstadkomma underverket. Och kanske någon slags trendkänslig nerv för att uppskatta den söta drycken på riktigt.
Trenden kulminerade med dalgona-godiset som blev populärt via tv-serien Squid Game.

3. Tik Tok-pastan
Har du inte hört talas om tik tok-pastan… så vet jag inte var du har befunnit dig. Lanserades som sjukt god och snabb middagsrätt som inte gick att misslyckas med. Lät perfekt när dagarna av matlagning hade blivit oändliga. Ta bara penne, tomater och fetaost och svisch in i ugnen så skulle alla bli nöjda. Men det var kanske inte riktigt så enkelt. Det verkar nämligen som om allt som lanseras i matväg på tik tok är för folk som varken tycker om att laga eller äta mat.
Trendrätten uppfanns av den finska matinspiratören Jenni Häyrinen, eller Liemessa som hon heter på instagram.
4. Kålpudding
Enligt en undersökning från ICA åt vi mer kålpudding än vanligt under året. Analysen är att vi har längtat efter barndomens smaker. Den så kallade ”mormorsmaten” som påminner om en bättre värld, men som också tar tid att laga och sätter guldkant på tillvaron. Matprofilen Lotta Lundgren frågade nyligen på sin twitter vilken maträtt folk ville ha som sin sista måltid och kom fram till samma resultat. Kålpudding! Tydligen mat för kris. Proppmättnaden är här!
5. Kanelbullar
”Att baka kan hjälpa oss att hantera stress, bygga vår självkänsla och lära oss om mindfulness”, var experternas råd mot självisoleringens livsångest. Vi lyssnade och funderade över vilken deg det skulle kunna vara, blev sugna på kanelbullar och så var den saken avgjord. Det bakades så många bullar att doften spred sig ända bort till USA som drabbades av cinnamon bun-mania. Svenskägda bageriet Fabrique hade köer långt ut på gatan och det drömdes samtidigt om allt annat härligt som Sverige kunde erbjuda (läs: gå utomhus utan munskydd).
Nu undrar vi om det var en slump att restriktionerna upphörde i samband med kanelbullens dag den fjärde oktober, eller om det var uttänkt för att vi skulle öppna upp med en lugn trygg bulle. Vad tror du?
